De vijfde generatie Talamini. 

blank
Fabio Bouwhuis is eigenaar van Talamini Apeldoorn. Fabio is een zoon uit de bekende ijsfamilie Talamini. De ijssalon vindt zijn oorsprong in Deventer, waar Fabio’s overgrootvader ooit begon met een ijskar. Ook Fabio besloot de traditie om in het ijs te gaan werken te volgen. “Ik merkte toen ik jong was al dat ik het leuk vond om te helpen in de zaak. Dat begon met kleine klusjes zoals een doos uit de kelder halen, dan hielp je bij de afwas, dan ging je een keer helpen met broodjes maken. En ik merkte op een gegeven moment dat ik het gewoon leuk vond om ijs te verkopen. Ook omdat het een familierecept is, werkt het extra motiverend om het te verkopen. Het is echt je eigen ding. Ik was de eerste van de vijf kleinkinderen die dit is gaan doen. De vijfde generatie. Ik ben er ingerold maar het moet je ook liggen.”

Een eigen draai

“Ik wist altijd al wel dat ik een eigen zaak wilde. Ik heb Sales gestudeerd maar kwam er al snel achter dat dit niet helemaal bij mij paste. Er kwamen teveel dingen bij waar ik eigenlijk niks mee wilde doen. Dus toen ik 18 was heb ik samen met mijn ouders besloten om een busje te kopen en daarmee ijs te gaan verkopen.” Fabio stond met zijn busje ruim 6 jaar op de Worp in Deventer.

Het leukste aan het verkopen van ijs vindt Fabio dat het een product is waar mensen blij van worden. “Mensen komen nooit chagerijnig een ijsje halen en je wordt zelf ook vrolijk van die positieve sfeer.” Dat Fabio een Talamini in Apeldoorn is begonnen, komt omdat er in het pand waar hij nu zit voor hem al een ijssalon zat die Talamini ijs verkocht. Hij hoorde via via dat deze zaak wilde stoppen. “Ik was er aan toe een grote, nieuwe stap te nemen. Alles zat hier al: een vriescel, de toonbank. Ik moest er alleen nog mijn eigen draai aan geven. Het is misschien het lot geweest.”

Alles puur

“Talamini ijs heeft een eigen smaak, waar men van houdt of niet. Gelukkig vinden heel veel mensen het lekker. Wij doen dit al 126 jaar. Ook dat maakt het bijzonder, het is een echt familiebedrijf. Alle Fruitsmaken zijn lactose- en glutenvrij. Het ijs is zonder toegevoegde kleur en smaakstoffen. Het is puur fruit, zonder iets erbij. En wij kennen geen collega die dat ook op die manier doet.” Sommige ingrediënten van het Talamini ijs komen uit Italië. “De citroenen bijvoorbeeld komen van Sicilië. Het ijs wordt wel in Nederland gemaakt. De meest verkochte ijssmaak is Stracciatella, maar ook vanille en aardbei doen het goed.

Fabio zelf eet niet heel veel ijs. Misschien 10 bolletjes per seizoen. Wel proeft hij alle nieuwe smaken en neemt hij dagelijks een lepeltje van het ijs om de kwaliteit in de gaten te houden. Fabio kan 2000 bolletjes ijs per dag verkopen, maar dit is natuurlijk heel erg afhankelijk van het weer. Talamini verkoopt behalve ijs ook Lavazza, echte italiaanse koffie en frisdranken. Verder ook broodjes, die zijn vers en volgens eigen recept. In de winter probeert Fabio open te blijven. Ook deze winter vanaf december is de ijssalon weer open. “Het is wel lastig want mensen zijn niet snel geneigd in de winter een broodje bij ons te gaan halen, omdat het een ijssalon is. Als mensen dan komen, zeggen ze: Wat een lekkere broodjes. Die verkopen wij dus het hele jaar.”

Zelf ijs maken

In mei 2018 was er een grote brand in de fabriek van Talamini in Twello. Door de brand moet er een geheel nieuw pand worden gebouwd. Dit gebeurt op dezelfde plek. Door de brand is fabio begonnen met het zelf maken van ijs. “Dat is een beetje gedwongen ontstaan maar ik wilde het altijd al wel. Zo komt er toch iets goeds uit. Volgend seizoen wil ik dagelijks ijs maken in de zaak. Ik merk dat klanten dit ook leuk vinden.”

Toekomst

“Ik wil sowieso meer, ik denk dat elke ondernemer dat wil” Fabio wil zelf meer de focus leggen op evenementen, zoals foodtruck festivals. Je kan als klant ook talamini karren of busjes huren voor je eigen evenement, mits er voldoende gasten zijn. Denk aan bijvoorbeeld personeelsfeesten. Fabio zou het leuk vinden als zijn kinderen ook in het ijs zouden gaan werken maar hij zou ze niet dwingen, Wel merkt hij dat zijn zoontje het leuk vindt om hem te helpen in de zaak met kleine taakjes, zoals het terras helpen buiten zetten.

Trots

Fabio is het meest trots op zijn overgrootvader die met niks hierheen is gekomen. Met een ijskar heeft hij de aanzet gegeven tot het ijs imperium dat Talamini nu is. En ook trots op zijn opa die het heeft kunnen uitbreiden.
Fabio zelf is ook begonnen met een ijskraampje en een bus en heeft het dus uiteindelijk ook zelf moeten doen. “Mensen dachten vaak dat ik alles gratis van mijn ouders kreeg, dat is niet zo. Ik heb het zelf moeten opbouwen tot waar ik nu ben. Mijn ouders hebben mij wel altijd gesteund.”

Internet

Voor de naamsbekendheid heeft Talamini het internet natuurlijk niet nodig maar voor het directe contact met klanten wel. “Soms zet je op facebook dat je na lange tijd weer een bepaalde ijssmaak verkoopt en merk je dezelfde dag nog dat mensen speciaal daarvoor naar de zaak komen.”

Share This
Chat openen
1
IJsselChat
Hallo,

Waarmee kan ik je helpen?

Edwin